Miután a külföldi újságírócsoport búcsút intett Tianshuinak, Gansu legdélebbi városa, Longnan felé vette az irányt, amelynek belvárosába egy négy órás utat követően érkezett meg.

Az utcákat szegélyező pálmafák és olajfák láttán mindenki elámult. A hely még annál is délebbinek tűnik, mint amit az emberek a Jangce folyó déli partjának neveznek, egy valóságos kis “keleti mediterrán világ”. És valóban, a városról sokat elmond, hogy itt található az olívaolaj-termelés első számú bázisa Kínában.

90-9-3, 90-9-4
A Longnanba történő látogatás előtt érdemes útba ejteni a Lixian-ben található Qin Kultúra Múzeumot, úgy ahogy a külföldi tudósítók is tették.

90-9-5
Az első olajfákat Albániából hozták be 1964-ben, ezeket annak idején még Zhou Enlai miniszterelnök Yunnan tartományban ültette el. Ezt követően az 1970-es években Görögországból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek újabb szállítmányok. Sokéves termesztést és nemesítést követően mára a longnani olajfák büszkélkedhetnek a legnagyobb arányú túléléssel és legnagyobb olajhozammal. A Longnant több mint 80 kilométer hosszan átszelő Bailong folyó az olajfák fő ültetési területe, ahol is az éghajlat rendkívül közel áll a mediterrán éghajlathoz. Ma az ország olajbogyó-termesztésének felét Longnan adja, míg az olajbogyó és az olajbogyóolaj termelés aránya Kína termelésének 90,53%-át teszi ki.

90-9-7
Egy farmer arról beszélt az egyik riporternek, hogy korábban üzletember volt, de 7 vagy 8 évvel ezelőtt a barátjával olajfákat kezdtek termeszteni, és jó pénzt kerestek rajta. Az olajfák nagyon jól megélnek a területükön, nem kell őket gondozni ha egyszer elültették őket, és a rovarok nem támadják meg a fákat. Betakarításkor egy társaság jön az olajbogyókért és felvásárolja azokat.

90-9-12
Guo Jinshi, a Gansu tartományi Pártbizottság Propagandaosztályának vezető helyettese kísérte az újságírókat az olajbogyó-termékek és helyi specialitások online áruházi platformjánál tett látogatás során.

90-9-13, 90-9-14
Az online tojásszállító csirkefarmján tett látogatás során a “csirkeparancsnokként” ismert farmvezető elmondta, hogy mivel mind a 4000 csirke szabad tartású, minden egyes csirke lábára GPS helymeghatározót szereltek.

Fotók: Aleksandar Plavevski, Eric Marie, George Doupas