Október 27-én a tengerentúli kínai média szecsuáni látogatásának utolsó állomása Yingxiu város volt, a Wenchuan-i földrengés epicentruma.

91-5-5
Ezt az emlékkövet a földrengést követően az egyik osztályterem padlóján talált óra alapján faragták.

91-5-6
Tizenhárom évvel ezelőtt az emberek szerte a világon a szívükbe zárták ezt a helyet. A földrengést követő év júliusában Dr. Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök javaslatára a magyar kormány meghívott 50 túlélő diákot, hogy három hétig a Balatonon nyaraljanak.

91-5-7
A Pekingi Magyar Nagykövetség felkérte a híres kínai komikust, Chen Peisi-t, hogy találkozzon a gyerekekkel, mielőtt azok Magyarországra indulnak. Előadása hatalmas örömet okozott a gyerekeknek.

91-5-8
A “The World and China” Magazin (korábbi nevén Selyemút) címlapja, amely a Wenchuan-i földrengésről tudósított.

91-5-9
Wang Qun, a Wenchuan-i földrengés egyik túlélője és idegenvezetője egy szobrot mutat be, amely a mentési munkálatok valós jelenetein alapulva készült.

91-5-10
“Az élet fája” egy megható történet. Az idegenvezető leírásából megtudjuk, hogy hogyan nőtt ki ez a két fa egy 31 éves tanár és egyik tanítványa maradványaiból. A fiatal tanár saját kezével tartotta az ajtókeretet, hogy diákjai kimenekülhessenek az osztályteremből, de abban a pillanatban, amikor az utolsó diák az ajtóhoz érkezett, az ötemeletes épület betonja …

91-5-11…91-5-13
A földrengés által súlyosan megrongált iskola területének egyharmada ma emlékhelyként szolgál, hogy az emberek meglátogathassák a helyszínt és emlékezzenek.

Fotók: Nagy Lin, Xiao Rong
Szöveg: Nagy Lin